5. ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ EĞİTİM ÖDÜLÜ (3 MART 2010)

 

 
 
Ulusal: PROF.DR. BOZKURT GÜVENÇ (Eğitimci-Yazar)
Yerel: BURSA ÇİMENTO FABRİKALARI A.Ş.
            AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) BURSA
 
 
 
 
PROF. DR.  BOZKURT GÜVENÇ
 
Kültürün değişen bir varlık alanı olduğu gerçeğini, lisansüstü eğitimini tamamladığı Columbia Üniversitesinden aldığı Eğitim ve İnsanbilim derslerinde öğrendi.
 Hacettepe Üniversitesinde;
  • Temel Bilimler Yüksek Okulu
  • Nüfus Etütleri Enstitüsü ve
  • Sosyal Antropoloji bölümlerini kurdu.
Üniversitedeki akademik ve idari görevlerinin yanı sıra ülkemiz kültür ve yönetim alanlarında önemli sorumluluklar üstlendi.
  • Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı
  • Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı
  • Türk Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığı
 Başta,
  • Yüksek Öğretim Kurulu olmak üzere
  • Unesco Türkiye Milli Komisyonu
  • Atatürk Barış Ödülü Yüksek  Kurulu    ve
Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulunda etkin bir üye olarak çalıştı.
Bütün bu görevlerinin  yanı sıra,
  • İnsan, kültür, eğitim ve değişim sorunlarını  irdeleyen 4ü yabancı dillere çevrilmiş, 32 kitap yazdı.
  • 16sı yabancı dilde 100den fazla makale ve denemesi yayımlandı.
  • Ayrıca yabancı dillerden dilimize 5 kitap çevirisi yaptı.
Yurdun çeşitli yerlerinde, bir kamu hizmeti saydığı sayısız kongre, panel, konferans ve seminer çalışmalarında yer aldı.
1996 yılında, kooperatifimizin Bursadaki eğitimcilere yönelik ilk bilimsel etkinliğinde, Nasıl Bir Eğitim ve Nasıl Bir Öğretmen başlıklı bir sunum yaparak katkı koydu. Bu sunum ÇEKin ilk bilimsel yayını olarak basıldı.
Değerli bilim insanı Prof.Dr. Bozkurt Güvenç, yaşamı boyunca başta Japonyanın Yükselen Güneşin Altın Işıkları nişanı olmak üzere 15 kadar ödüle layık görüldü.
Halen Yeditepe Üniversitesinde ders vermeye devam eden ve günlük bir gazetede denemeler yazarak toplumu aydınlatma çabalarını sürdüren; bu değerli bilim insanına, hocaların hocası, Prof. Dr. BOZKURT GÜVENÇe, 5.ÇEK Eğitim Ödülü verilmiştir.
 
 
BURSA ÇİMENTO FABRİKASI AŞ
Bursa Çimento Fabrikası AŞ, 1966 yılında 30.000 TL sermaye ile Kestelde kuruldu. Günümüzde %100 halka açık sermayeli olarak şirket kimliğini sürdürmektedir.
1969 yılında 230.000 ton olan üretim kapasitesini, her geçen yıl gelişerek artıran Bursa Çimento, bugün 1.400.000 ton üretim kapasitesine ulaşmıştır. Bu üretim ile Marmara Bölgesi çimento tüketiminin % 13 ünü ve Türkiye çimento tüketiminin yaklaşık % 4 ünü karşılamaktadır.
  • Çağın gereklerine uygun olarak yapılanan, toplumsal ve çevresel değerlere saygılı olmayı ilke edinen Bursa Çimento, gelecek kuşakların doğa ile uyum içinde yaşama hakkına sahip olduklarını temel düşünce sayar. Bu konuda, çalışanlarına eğitimler verir ve sürdürülebilir gelişme için çevre yönetimine etkin katılımlarını sağlar.
  • Doğaya ve çevreye duyarlılığının yanı sıra eğitim, sağlık, spor, kültür vb. alanlarda topluma katkı koymayı görev bilir.
  • Çeşitli spor kulüplerine, festival programlarına, sergilere, sağlık kuruluşlarına destek vererek kentin farklı dinamiklerine güç katar.
Sosyal sorumluluk kapsamında;
  • 1987 yılında Kestel İlçesinde Bursa Çimento Fabrikası Endüstri Meslek Lisesini öğretime açtı.
  • Alemdar Mahallesindeki Bursa Çimento Fabrikası İlköğretim Okulu bahçesine internet erişimli iki katlı kütüphane yaptırarak 2008 yılında gençlerin hizmetine sundu.
  • Milli Eğitime bağlı okulların bakım ve onarımları için gerekli çimento desteğini her yıl düzenli olarak sürdürmektedir.
Başlangıçtan bu yana ÇEK kurumlarına desteğini esirgemeyen Bursa Çimento, son olarak Uludağ Üniversitesi Yerleşkesi içinde tahsis edilen arazide ÇEK 3 Mart İlköğretim Okulu inşaatının çimento gereksiniminin tamamını karşılamış, okulun eğitim ve öğretime zamanında başlamasında büyük rol oynamıştır.
 
AÇEV Bursa
Anne Çocuk Eğitim Vakfı kurumsal yapıya kavuştuğu 1993 yılından bu yana,
  • Erken çocukluk eğitimleri
  • Aile Eğitimleri
  • Kadın Destek ve Okuma Yazma Eğitimleri ve
  • Bilgilendirme ve Bilinçlendirme  gibi alanlarda özgün toplumsal destek çalışmaları gerçekleştiren en önde gelen kurumlardan biri oldu.
Bursa AÇEV ise 2000 yılında vakıf tarafından 10 ilde başlatılan Oku-Yaz kampanyası için ilk gönüllüleri ile yola çıktı. Gönüllü Okuma Yazma Usta Öğreticilik belgesini alan AÇEV gönüllüleri 24 kurs açarak işe koyuldular.
AÇEV kurslarına katılanlar haftada 3 gün 3saat olmak üzere 120 saatlik kurs sonunda 1. kademe okur-yazar belgesi almakta, başarılı olanlar 2. kademe kurslarına yönlendirilmektedirler.
Bursa AÇEV; sabır, azim, eğitim, disiplin, yaratıcılık ve en önemlisi özveri gerektiren bu görev için tam 138 gönüllüye sahiptir. Bu gönüllüler akademik danışmanlarca hazırlanan bilimsel temellere dayalı ciddi bir eğitimden geçmektedirler.
Gönüllüler kursiyerlere sadece okuma- yazma öğretmekle kalmıyor;
Kız çocuklarının ve kadınların Eğitim ve Çalışma hakkı
Sağlık ve temizlik
Resmi nikahın gerekliliği ve önemi
Erken yaşta ve akraba evliliğinin doğuracağı sonuçlar 
Aile planlaması
başta olmak üzere 25 destek konuda kursiyerlerin ve ailelerinin bilinçlenmesine ve güçlenmesine katkıda bulunmaktadırlar.
Yenilerde hayata geçirilen şlevsel Yetişkin Okur- Yazarlığı programında Engelli Hakları Modülü de işlenmeye başlamıştır. Bu modülde; toplumsal hayata katılımın, kaliteli hizmet talebinin ve etkili vatandaşlığın artırılması ve engellilere yönelik ayrımcılığın azaltılması yolunda bilinçlendirme hedeflenmektedir.
 
Onlar; 
güzel ülkemizin güzel insanlarının daha aydınlık, daha barışçıl ve daha özgür bir yaşamı paylaşmaları ülküsüyle çok çalışıyorlar.
 
Onlar; 
Amacımız gelişen bir toplum için eğitimin şart olduğu bilinciyle, uzmanlık alanlarımız olan erken çocukluk ve yetişkin eğitimine, programları ve uygulamaları ile katkı sağlamak ve bu konuda ülke genelinde yaygın bir hizmet ağı oluşturmaktır. diyorlar.
 
Onlar; 
2011 yılında 50 Okuma Yazma  kursu ile 850 kadına ulaşmayı hedefliyorlar.
Bursa ÇEK olarak onlara güveniyoruz ve hedeflerini aşacaklarına yürekten inanıyoruz. AÇEV Bursa İşlevsel Yetişkin Okuma Yazma Programı Gönüllü Eğitmeni Nuray ÖNER, 5.ÇEK Eğitim Ödülüne layık görülmüştür.