11. ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ EĞİTİM ÖDÜLÜ (3 MART 2016)

 

 

GENEL: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK

  ORHAN BURSALI

YEREL: HALİL GÜLEÇ

                NİHAN TOPTAN

 

PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK

Prof. Dr. Hasan Şimşek, 1 Ocak 1959 yılında dünyaya geldi. İlk ve orta eğitiminin ardından 1982 yılında lisans derecesini ODTÜ'den, "Eğitim Yönetimi" alanındaki M.S. derecesini Hacettepe, aynı alandaki M.A. ve doktora derecesini Minnesota Üniversitesi'nden almıştır.

 

1993 yılında mezun olduğu üniversitede öğretim üyesi olarak göreve başlayan, burada Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör unvanlarını alan Şimşek, 1995-1998 yılları arasında ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2002-2004 yılları arasında Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

 

Prof. Dr. Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı-Dünya Bankası "Milli Eğitimi Geliştirme Projesi'nde," Milli Eğitim Bakanlığı-Dünya Bankası "Mesleki Eğitimi Geliştime Projesi'nde" danışmanlık, YÖK-Dünya Bankası "Öğretmen Eğitimi Projesi'nde" yöneticilik görevlerinde bulunmuştur.

Prof. Dr. Şimşek'in yerli, yabancı dergi ve kitaplarda yükseköğretim, eğitim yönetimi, eğitim liderliği, örgütsel değişim, planlama ve nitel araştırma alanlarında çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

 

"21. Yüzyılın Eşiğinde Paradigmalar Savaşı ve Kaostaki Türkiye", "Toplam Kalite Yönetimi: Kuram, İlkeler, Uygulamalar" adlı kitaplar ile ülkemizde bu konuda ilk ve tek ders kitabı olan "Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri" kitabının ortak yazarı olan Prof. Dr. Hasan Şimşek,  İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürmektedir.

 

Eğitim sistemi ve müfredatta yapılacak değişikliklerle laik eğitime, bilime ve aydınlanma düşüncesine karşı bayrak açıldığı bir evrede, yaratıcı ve eleştirel düşünen, demokrasiyi özümseyen, insan hak ve özgürlüklerine duyarlı bireylerin yetişmesi için verdiğiniz uğraşlar ve bilimsel çalışmalar nedeniyle, "ÇEK Eğitim Ödülü"nü almaya hak kazanmıştır.

 

 

ORHAN BURSALI

İstanbul'da Riyaziyeci Salih Zeki İlkokulu, Gelenbevi Ortaokulu ve Vefa Lisesi'nden sonra, Berlin Hür Üniversitesi OttoSuhr Enstitüsü'nde Siyaset Bilimi, özellikle de Das Kapital, Almanya'nın Restorasyonu ve Üçüncü Dünya Ülkeleri üzerinde okudu. Almanya'da öğrenciliği sırasında 12 Mart 1971 askeri yönetimine karşı mücadeleye katıldı. 1972'de Türkiye'ye izne geldiğinde tutuklandı, askeri mahkemede yargılandı, iki buçuk yıl hapis yattı. Gazetecilik hayatına 1976 yılında başladı. Çeşitli gazetelerde dış haberler şefliği, yazı işleri sekreterliği, yayın konseyi üyeliği görevlerinden sonra Cumhuriyet'e geçti; 1987 Şubatı'ndan 25 Aralık 2015 tarihine kadar 1501 sayı çıkan Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 1 Nisan 2016'dan itibaren yayıma başlayan Herkese Bilim Teknoloji haftalık dergisi ve herkesebilimteknoloji.com sitesinin danışmanlığını yapıyor. Cumhuriyet gazetesinde haftanın dört günü "Bilim ve Siyaset" köşesinde yazıyor.

 

1990-1998 yılları arasında TRT 2'de "Bilim Dünyası", "Bilim Gündemi", "Bilim Dosyası" başlıkları altında programlar hazırlayıp sundu. 1995-2000 yılları arasında, yediden yetmişe herkese bilimi interaktif öğretmek amacıyla oluşturulan Bilim Merkezi Vakfı'nın kurucu üyesi oldu ve beş yıl boyunca müdürlüğünü yaptı. İstanbul'un ilk eğlenceli bilim gösteri merkezi olan Deneme Bilim Merkezi'nde, ülkemizdeki ilk bilim şenliklerini gerçekleştirdi.

 1999-2002 yılları arası İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde "Bilim ve Teknoloji Gazeteciliği" dersi verdi. Çeşitli üniversite ve kurumlarda "Popüler Bilim", "Bilim ve Toplum", "Üniversiteler ve Bilim", "Atatürk ve Bilim", "Toplum ve Etik", "Bilim-Teknoloji ve Ekonomi" politikaları ve güncel siyaset üzerine konferanslar verdi.

 

Orhan Bursalı'nın, "Yarına Koşan Bilim", "Türban - Kadın Sorunu mu?", "Bilim, Toplum ve İnsana Bakış", "Bilgi Toplumu Sınıfı, Dünya ve İktidar Sorunu", "Ulus Yıkıcılığı Zamanları", "10 Yıldır AKP - Uluslararası Göstergelerle Türkiye Röntgeni", "Hey Türkiye, Nasılsın?", "Çatışmanın Anatomisi" ve "Aziz Sancar ve Nobel'in Öyküsü" kitapları bulunmaktadır.

 

Hukuk skandallarının yaşandığı, basın ve ifade özgürlüğünün yok sayıldığı, birçok muhalif gazetecinin içeri atıldığı evrede, toplumsal sorunları, insan hak ve özgürlüklerini,  laik eğitimi, bilim ve aydınlanma düşüncesini egemen kılma adına verdiğiniz mücadele nedeniyle, "ÇEK Eğitim Ödülü"nü almaya hak kazanmıştır.

 

 

HALİL GÜLEÇ

1952 yılında Bursa'da doğdu. İlkokulu Hoca İlyas, orta ve liseyi Bursa Ticaret Lisesi'nde, üniversiteyi de Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde okudu.

 

İş hayatına Aroma'da başlayan Halil Güleç, daha sonra Uludağ'daki Bursa Otelcilik A.Ş.'nin Muhasebe Müdürlüğü'nde bulundu.

 

1983'de tekstil alanında kendi işini kuran Halil Güleç, aynı dönemlerde aile işi olan turizm alanında da çalışmalarını sürdürür.

 

16 yıl Bursa amatör liginde futbolcu ve yönetici olarak yer aldı.

 

1997-2003 yılları arasında Bursa Otobüscüler Kooperatifi (Boy Koop)  başkanlığını yapan Güleç, 1987 yılında kurulan Bursa Ticaretler-Bursa Ticaret Lisesi'nden mezun öğrenciler- A.Ş (BUTİTAŞ ) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapmaktadır.

 

Güleç, aynı zamanda iki dönem BTSO Meclis Üyeliği, Uluslararası SKAL (Turizm Profesyonelleri Derneği)  Kulüp başkanlığı, Bursaspor Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

Yaşam felsefesi, "devletim, milletim, toplumum ve kendim" olan Halil Güleç, ailesinin ulaşım (Özen Turizm) ve turizm sektöründe (Safran ve Hande Otelleri) işlerine devam etmektedir. Güleç, iki kız çocuğu babasıdır.

 

Geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın fırsat eşitliği içinde eğitim-öğretim olanaklarından yararlanmaları ve geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları yönünde yaptığı katkılardan dolayı "ÇEK Eğitim Ödülü"nü almaya hak kazanmıştır.

 

 

NİHAN TOPTAN

Zonguldak'ta 1981 yılında doğdu. İlkokulu Gazi İlköğretim Okulu, ortaokul ve liseyi TED Zonguldak Koleji'nde okudu.

 

1999 yılında Uludağ Üniversitesi'nde başladığı İngilizce Öğretmenliği bölümünden 2003 yılında mezun oldu.

2003 yılından bugüne kadar yüreğindeki çocuk sevgisi ve meslek aşkı onu bir eğitim gönüllüsü ve çocuk haklarına duyarlı, fark yaratan bir öğretmen yaptı. Tüm zamanını çocuklara ve eğitime adadı.

 

İki yıl özel bir dershanede İngilizce bölüm başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2005 yılında Kars Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi'ne, ardından da Bursa'ya atandı.

İngilizce öğretmenliğinin yanı sıra Abdülhalim Altınoluk Uludağ Ortaokulu'nda Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

 

İngilizce öğretmenliği yaptığı yıllarda üniversitesiyle bağlantısını hiç koparmadı. Okuluna gelen aday öğretmenlerin çalışmalarına gönüllü katkılarda bulundu, onlara rehberlik etti. Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde görev yapan öğretim üyesi Şule Çelik Korkmaz'ın "Çocuklara Yabancı Dil Eğitimi" hakkındaki doktora çalışmasına gönüllü destek vererek bilime katkı sağladı.

 

 Sınıfında yapmış olduğu tüm çalışmalarını kişisel blogunda ve sosyal medyada paylaşarak Türkiye'nin dört bir köşesinde yer alan meslektaşlarına ulaşmasını ve yaygınlaşmasını sağladı.

Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlamak amacıyla ülkemizde kurulan ilk ve tek sivil toplum kuruluşu olan Öğretmen Akademisi Vakfı'na 6 yıl önce almış olduğu yetişkin eğitimleri ile dahil oldu. Hafta sonları gönüllü olarak ülkemizin çeşitli illerinde öğretmenlere ve yöneticilere "Etkili İletişim, Sınıf Yönetimi,Ölçme Değerlendirme,Eğitim Yöneticisi Geliştirme Programı" eğitimleri verdi.

 

Yetiştirme yurtlarında ve devlet koruması altında olan çocuk ve gençlerle ilgili Öğretmen Akademisi Vakfı'nın Sabancı Üniversitesi Hayat Sende Derneği'yle ortaklaşa hazırladıkları 'Etiketsiz Eğitim' projesinin eğitimlerini gerçekleştirdi.

 

Kanser ya da uzun süreli tedavi gerektiren hastalığı olan çocuklara psiko-sosyal destek sağlamak amacıyla çeşitli hastanelerde çocuklarla etkinlikler gerçekleştirdi. Bu konuda toplumda farkındalık kazandırmak amacıyla da bilinçlendirme çalışmaları ve yayın çevirileri yaptı. Hala Bursa Lösemili Çocuklar Derneği gönüllüsü ve özel gereksinimli çocuklar için okulunda bulunan özel eğitim sınıflarında çeşitli faaliyet ve projelerin hassasiyetle yürütülmesine destek vermektedir.

 

Laik eğitime, bilime ve aydınlanma düşüncesine duyarlı bireylerin yetişmesi için verdiği uğraşlar ve çalışmalar nedeniyle "ÇEK Eğitim Ödülü"nü almaya hak kazanmıştır.