Mahruki : Kendi Everest'ine tırmanan toplumlar yücelir

Mahruki : Kendi Everest'ine tırmanan toplumlar yücelir

Üniversite öğrenciliği sırasında henüz yirmili yaşlarda okulda dağcılık ile ilgili gördüğü bir duvar ilanının peşinden merak ve heyecanla giderek zirvelere tırmanışın ve gerçek bir başarının öyküsü...

       Dağcılık, doğa sporları, arama kurtarma (AKUT) kuruculuğu, fotoğraf ve motor sporları... Sadece ülke sınırlarında değil, dünyanın tanıdığı ve saygı duyduğu bir isim olan Nasuh Mahruki, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BUSİAD) konuğu oldu.

       Mahruki'nin BUSİAD Evi'nde verdiği ""Kendi Everest'inize Tırmanmak" konulu konferansa, ÇEK Güler-Osman Köseoğlu Ortaöğretim Yurdu Müdürü Sema Üçok, Müdür Yardımcısı Meliha Coşkun, yönetici memur Fevkiye Ekmekçi,  belletmen öğretmen Hatun Soğucak ile Kır Çiçekleri de katıldı.

       Mahruki, 1992 yılında üniversiteden mezun olup diplomayı aldıktan yirmi gün sonra Kırgızistan'da Khan Tengri dağına tırmanan ilk Türk dağcı olarak, Rusların dağcılara verdiği "Kar Leoparı" unvanını duyduğunu anlattı.

        Bu ünvanın, Tien San dağlarında iki, Pamir dağlarında ise üç tane olan 7 bin metreden yüksek dağlara tırmanışını yapan dağcılara verildiğini kaydeden Mahruki, Khan Tengri, Lenin, Korjenevskoy,

Communism, Pobeda'ya tırmanışından sonra 26 yaşında bu unvanı aldığını söyledi.

        Mahruki, bu unvanı alan en genç dağcılardan biri olduğunu ve henüz kendisi dışında Türkiye'den unvanı alan olmadığını belirterek, bu unvanın, kariyerinde çok önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi. Mahruki, şöyle devam etti:

        "Bunun ardından hedefimi daha büyüttüm. Önce Everest -ki ilk tırmanan Türk sporcuyum- ardından yedi kıtanın en yüksek dağına 'Yedi Zirveler' ve ardından bir kez daha Everest. K 2 tırmanışını oksijen desteği olmadan gerçekleştirdim. Bütün bu tırmanışları dünyada gerçekleştiren en genç 45. sporcu oldum."

       AZİM VE KARARLILIK

      Mahruki, başarıya giden yolda konuklara öğütlerde bulundu. "Kendi Everest"imize tırmanırken var olmanın ve kendini tanımanın,  hedefe odaklanmanın, kararlı ve disiplinli olmanın önemi üzerinde duran Mahruki, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

       "Başarıya giden yolda üç temel olgu: Azim, kararlılık ve istemek... Herkes Everest'e tırmanmayabilir, ancak herkesin tırmanabileceği bir Everest vardır. Toplumlar ya da yurttaşlar 'Kendi Everest'ine Tırmandığı' nispette yücelir. Benim tırmanmam yeterli olmaz, benden sonra da Türk dağcı arkadaşlar tırmanmalı. Amaç,  kendi potansiyelinin doruğuna ulaşmak."

       Konferansın ardından Kır Çiçekleri ile bir araya gelen Nasuh Mahruki'ye Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin tanıtım kiti takdim edildi. Kır Çiçekleri, Nasuh Mahruki'den Çağdaş Eğitim Kooperatifi öğrencilerine de konferans vermesini istediler.

Fotoğraflar