"İmece"ye davet

Anaokulu, ilkokul, ortaokul, yükseköğrenim karma öğrenci yurdu, ortaöğretim kız öğrenci yurdu ve kültür merkezi... Çağdaş Eğitim Kooperatifi, "Anaokulundan Üniversiteye..." hedefiyle çıktığı yolda aydınlanma yuvalarına bir yenisini daha ekliyor: 3 Mart Anadolu - Fen Lisesi.

Kaba inşaatı hızla süren lisenin temeli, Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin kuruluşunun 20. yıl dönümünde -25 Temmuz 2015- atıldı.  7 bin 500 metrekarelik alana kurulacak 34 derslikli lisede, çok amaçlı salon ve laboratuvarlar bulunuyor.

Zenginleştirilmiş programlarla özel ve üstün yetenekli öğrencilerin eğitim ve öğretimine olanak sağlanacak okuldan, Bursa ve yurt genelinde maddi durumlarının elverişsizliği nedeniyle okuma olanağından yoksun öğrenciler de yararlanabilecek.

Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arabacı, ÇEK'in diğer kurumlarında olduğu gibi buradan da "Bilimin çağdaş gelişimine uygun, kaliteyi öne çıkaran, sorgulayıcı, dogmatik ve fanatik olmayan, dayanışmacı, yurtsever, emeğe saygılı, Atatürk'ün ifadesiyle; 'fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür' nesiller yetişeceğini" vurguladı.

Cumhuriyet'in bütün kurum ve kuruluşlarının kuşatma altında olduğunu, toplumu dindarlaşma adına eğitim sisteminin genetik yapısıyla oynandığını iddia eden Arabacı, böyle bir ortamda Çağdaş Eğitim Kooperatifi ve kurumlarının öneminin daha da arttığını kaydetti.

Arabacı, bilgiden, bilimden yoksun, belli kalıplar içine sokularak yetiştirilmek istenen çocukların, dogmaların pençesinde yok olup gitmesini ve aydınlığa sırtlarını dönmesini istemediklerini belirterek,  ÇEK'in o nedenle umudun adı olduğunu söyledi.

Bu toplumu ortaçağın karanlık dogmalarından, feodal yapısından kurtarmanın vicdani bir sorumluluğa dönüştüğüne işaret eden Arabacı, "Önce içi boş nutuklardan, ardından kulak ardı edilen işbirliğinden, sonra da dayanışma, özgürlük ve demokrasi gibi yaldızlı sözlerden vazgeçip, yüreğimizi ortaya koyarak somut uygulamalar içinde olmalıyız" dedi.

Arabacı, bugüne kadar bütün kurumlarını yardımlaşma ve dayanışma kültürünün en güzel örneğini vererek hayata geçiren Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin, bugün de 15 milyon liraya mal olması beklenen lise inşaatında ayni ve nakdi yardıma ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Laik toplumun, demokrasinin, hukuk devletinin, ancak akla ve bilime dayalı laik eğitimle sağlanabileceğini düşünen herkesi "imece"ye davet eden Arabacı, sözlerini şöyle tamamladı: "Çağdaş Eğitim Kooperatifi, geleceğe dair umutsuzluk ve endişe yaratan eğitim politikalarına karşı bir antitezdir; uygarlık yolunda bir arayışın ve umudun adıdır. Tıpkı, Anadolu'nun kuruyan çatlayan topraklarına can suyu olan Köy Enstitüleri gibi... Bilgiden/ bilimden yoksun, belli kalıplar içine sokularak yetiştirilmek istenen çocuklarımızın, dogmaların pençesinde yok olup gitmesini ve aydınlığa sırtlarını dönmelerini istemiyoruz. O nedenle diyoruz ki; 'farklı dünya görüşlerimiz, farklı siyasal düşüncelerimiz, farklı önerilerimiz olsa da laik ve demokratik bir Türkiye ortak paydasında buluşabilen herkesi hedefimize ortak olmaya, geleceğin aydınlık Türkiye'sine katkıda bulunmaya' çağırıyoruz."
       

 

Fotoğraflar