ÇEK "İmecesi"ne destek çağrısı

ÇEK "İmecesi"ne destek çağrısı

Eğitimde fırsat eşitliğinin öncü kurumu olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, 22. olağan mali genel kurulunu gerçekleştirdi.

       ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, lisenin tefrişi konusunda üyelere ve Bursa kamuoyuna destek çağrısında bulundu.

       3 Mart Eğitim Kurumları Konferans Salonu'nda yapılan mali kurulun divan başkanlığını Ali Arabacı, Meral Ömür ve Filiz Özen Çiftçi yaptı.

       Divan başkanı Ali Arabacı, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 16 Nisan anayasa referandumu ile yeni bir döneme girdiğini, yasama, yürütme ve yargının bir kişinin emrine verildiğini ileri sürdü.

       Laik Cumhuriyet'in baş dayanağı olan milli eğitimin, en büyük tahribata uğrayan kurumların başında geldiğini vurgulayan Arabacı, üretici, laik, aklın ve bilimin temel alındığı kişilikli eğitimin hırpalanarak, dogmatik din kurallı eğitimin temel alındığını savundu.

       Arabacı, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğinin, eğitimde birliğin, laikliğin ve bilimsel kuralların kapsamlı bir şekilde uygulanmasına ve sürdürülmesine bağlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

       "İşte, Çağdaş Eğitim Kooperatifi tam 22 yıl önce bu ölümcül tehlikeyi görerek kurulmuş, gelişerek bugüne gelmiştir. İleriyi görerek böyle bir yapılanmayı gerçekleştiren kurucu üyelerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum."

       ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar,  böyle bir ülke ortamında kaç zamandır unutulan gülüşlerimizin, umutlarımızın, mutluluklarımızın, dostluklarımızın yeniden yeşermesine neden olacak güçlerden ve çıkış noktalarından birinin Çağdaş Eğitim Kooperatifi olduğunu bildirdi.  

       Bu siyasal ve sosyal iklimde "aklın ve bilimin" rehberliğinde aydınlığa doğru 21 yıldır yürüyüşünü sürdüren Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin üstendiği görevin önemine dikkati çeken Küçükkayalar, ÇEK'i, "bir çare, bir çoban ateşi, bir aydınlanma meşalesi ve kuruyan topraklara can suyu" alarak tanımladı.

       Küçükkayalar, bilimsel, laik ve demokratik bir eğitim için, Cumhuriyet'in kazanımları için, çağdaş ve aydınlık Türkiye için, çocuklarımızın geleceği için bizlere daha çok görevler düştüğünün altını çizdi.

      Atatürk'ün, "En iyi bireyler, kendinden önce mensup olduğu toplumu düşünen, onun varlığının ve mutluluğunun korumasına yaşamına adayanlardır" deyişini anımsatan Küçükkayalar, "Yapmamız gereken, içi boş söylemler yerine, dayanışma, mücadele, özgürlük, demokrasi, hukuk, eğitim, sevgi ve umut gibi değerli kavramların altını doldurup yaşama geçirmektir" dedi.

       Küçükkayalar, diğer kurumlarda olduğu gibi yeni eğitim-öğretim yılında hizmete açılacak olan 3 Mart Anadolu Lisesi ile 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi'nin tefrişi konusunda Bursa kamuoyundan ve üyelerden destek istedi.

       Küçükkayalar, hiçbir siyasi ve ekonomik güce bağlı olmayan ÇEK'in mali tablosu üzerinde durdu.  Küçükkayalar'ın verdiği bilgiye göre, liseler için 5 milyon TL harcama yapıldı, 600 bin TL ayni yardım alındı. Geçen yıl ÇEK'e yapılan burs ve bağış tutarı da 1,2 milyon TL. ÇEK'in kuruluşundan 31 Mart 2017 tarihine kadar yaptığı yatırımların toplam tutarı da 23,3 milyon TL.

       Konuşmasında ÇEK'in sosyal sorumluluk projeleri "Kır Çiçekleri Okusun Diye" ile "ÇEK(İ)MECE" projeleri hakkında da bilgiler veren Küçükkayalar, eğitimin şekillenmesi ve kalitenin artmasının sadece devletin gücüyle değil, yardımseverlerin katkıları ile mümkün olduğunu ifade etti.

       Küçükkayalar, topluma karşı olan sorumluluklarını hiç unutmadıklarını belirterek, "ÇEK, dünya var oldukça, varlığını ve yürüyüşünü bu yüksek ideale, durmadan, yorulmadan hep sürdürecektir.  Atamızın dediği gibi, 'Uygarlık yolunda yürümek ve başarılı olmak yaşam koşuludur'" diye konuştu.

       Mali kurulda söz alan ÇEK'in kurucularından ve eski başkanlarından Mümin Ceyhan da, "Anaokulundan Üniversite" hedefiyle çıkılan yolda sıranın üniversiteye geldiğini söyledi.  Ceyhan, bu konuda fizibilite çalışması yaptırdığını, vakıf kurarak yola çıkma, engelleri görme ve mücadeleye girişme önerisinde bulundu. 

Fotoğraflar