ÇEK BT altyapısı kuruluyor

Çağdaş Eğitim Kooperatifi Bilişim Teknolojileri altyapısını oluşturmak amacıyla Bursa Ecza Kooperatifi (BEK) ile ortaklaşa yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Mustafa Rollas, Serdar İvegener (BEK), Nihan Alpay, Ayşen İnci, Kaan Selçuk, Naciye Semerci ile Samet Savaş'tan (ÇEK) oluşan proje grubu, kooperatifte kurumlararası bilgisayar ağlarının ve sanal ortamın doğru bir şekilde işleyişinin sağlanması, yazılım çalışmalarının yürütülmesi amacıyla çalışma yaptı.

Proje grubu, Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu üyelerine yaptığı "ÇEK BT Altyapı Analizi" başlıklı sunumda, şu önerilerde bulundu:

"Periyodik yedekleme sistemi kurularak olası veri kayıplarının önlenmesi, uzaktan erişimlerin (Vpn) güvenli hale getirilmesi, firewall ve sunucu loglarının izlenmesi (Syslog), sunucu ve istemcilerde lisanslı programların kullanılması.

Paylaşımlı ofis uygulamalarının kullanılması, verimliliğin, güvenliğin arttırılması, mobil cihazlardan erişimin kolaylaştırılması (Google Workspace, Microsoft Office 365), süreçlerin dijitalleştirilerek akışın izlenebilmesi, kâğıt ve arşiv maliyetinin azaltılması, onay mekanizmasının hızlanması.

Sanal sunucu barındırma hizmetinin bir veri merkezinden alınmasının deprem, sel, yangın gibi risklerin azaltılması, ilk yatırım ve işletme maliyetinin düşük olması nedeniyle önerilmektedir. Kurumun büyüme hedefleri doğrultusunda sunucu kaynakları da ölçeklenerek, ihtiyaç durumunda düşük maliyetler ile kapasite arttırılabilir."

Fotoğraflar