ÇEK 28 yaşında

Bursalı 23 yurtsever aydın tarafından çağdaş eğitim ve uygar bir toplum oluşturma hedefiyle ilk kıvılcımı 25 Temmuz 1995 tarihinde ilk kıvılcımı çakılan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, kuruluşunun 28. yılını kutluyor.

ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Nihan Alpay, yaptığı açıklamada, "İmece" geleneğinin temel alındığı, sorumluluk bilinciyle hareket eden değişik siyasi görüşteki kişilerin bir araya gelerek oluşturduğu Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin "hiçbir karşılık beklemeksizin, her şeyin temelinde eğitim olduğu" düşüncesi ile oluşturulan özgün bir örgütlenme modeli" olduğunun altını çizdi.

Kooperatifin temel özelliğinin, "kâr amacı gütmeden" demokrasi, eşitlik, bağımsızlık, dengelilik, gönüllülük, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, şeffaflık, başkalarını düşünme ve gözetme ilkelerine göre faaliyette bulunmak olduğunu anlatan Alpay, eğitim gönüllüleri için her konuda örnek bir oluşum olan ÇEK'in, ticari hüviyetinin yanı sıra, sosyal proje ve yaklaşımları ile benzersiz bir yapılanma modeli olduğunu vurguladı.

GÖNÜLLÜLÜK ESASTIR

Alpay, çağdaş eğitimden ve fırsat eşitliğinden yana olmanın ortaklık için temel koşul olduğuna, her alanda eşitlik ve demokratik işleyişin esas alındığına, kamuoyunun yakından tanıdığı kişilerden oluşan yönetim kurulu üyelerinin,  "Hiçbir ücret ve huzur hakkı almadan gönüllülük esasıyla görev yaptığına, kamu ve toplum çıkarlarını gözettiğine" dikkati çekti.

Hiçbir devlet desteği olmayan Çağdaş Eğitim Kooperatifi gelirlerinin, bağışlardan, ortakların giriş aidatlarından, okullarından, yurtlardan ve gelir getirici diğer kuruluşlarından elde edildiğini anımsatan Alpay, şöyle devam etti:

"Açıklık, şeffaflık, denetim ÇEK için çok dönemlidir. Mali durum her an ortaklarının görüşüne, günün tüm girdisi-çıktısı elektronik ortamda yönetim ve denetim kurulu üyelerinin bilgisine sunulur.

Ortaklara kâr payı dağıtmıyoruz. Artı değerlerimizi, yeni eğitim yatırımlarına, ekonomik nedenlerle okuma olanağından yoksun öğrencilere, çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine, sosyal sorumluluk projelerini desteklemeye, yeni projelerinin oluşturulmasına harcıyoruz."

ÇEK'İN TEMEL İLKESİ

Alpay, Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin temel ilkesinin, eğitim olanağından yoksun öğrencilere nitelikli eğitimin yolunu açmak, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, parasız eğitime geçme yolunda çalışmalar yapmak ve modeli ülke geneline yaymak olduğuna işaret etti.

Sosyal sorumluluk projesi "Kır Çiçekleri Okusun Diye" ile, yüzlerce kız çocuğunun eğitimlerine katkı verildiğini, sosyal yaşamın bir parçası olmalarının sağlandığını vurgulayan Alpay, ÇEK(İ)MECE projesi ile köy okullarındaki öğrencilere destekler verildiğini bildirdi.

Alpay, ÇEKSANAT'ın da Görükle Kültür Merkezi'ndeki etkinliklerinin sürdüğünü, tiyatro ekibinin oyunlar sahnelediğini, , edebiyat - felsefe söyleşileri, dans, fotoğraf, resim, yoga, vb... atölye çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaraların sarılması konusunda Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Bursa Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı (ÇEKVAK), Bursa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) ile birlikte bölgeye yardımların gönderildiğini anımsatan Alpay, bölgeden gelen 60'ı aşkın depremzede öğrencinin de ÇEK 3 Mart Eğitim Kurumları ile yurtlarında ağırlandığını söyledi.

Alpay, 23 kurucuyla başlatılan yolculuğa bugün,  248 çalışanın, 2 bine yaklaşan ortağın ve bin 800'ü aşkın öğrencinin eşlik ettiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"28. yaşımızda bir yandan Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamanın heyecanını yaşıyoruz diğer yandan da ülkemizi ve çocuklarımızı nasıl bir dönemin beklediğini öngörebiliyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Hiçbir zaman ümitsiz olmayacağız, çalışacağız, memleketi kurtaracağız' deyişinden hareketle, Cumhuriyet'in aydınlattığı yolda yılmadan yolumuza devam edeceğiz. Tıpkı dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da çocuklarımızın umutlarını yeşertecek, sevgi çiçeklerinin açmasını sağlayacağız.

Bugünlere gelmemizde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz."

 

Fotoğraflar