3 Mart Eğitim Ödülü sahibini buldu

3 Mart Eğitim Ödülü sahibini buldu

Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin (ÇEK) geleneksel "Eğitim Ödülü", New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin'e verildi.

       Sanatçı Pınar Ayhan'ın Orada Duruverseydi Zaman (Kemal) adlı müzikal gösterisiyle taçlanan eğitim ödül töreninde, coşku doruğa ulaştı.

       Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda düzenlen geceye, CHP milletvekilleri Dr. Ceyhun İrgil, Erkan Aydın, Milli Eğitim eski Bakanı Turhan Tayan, CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş, ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, ÇEK eski başkanları, yönetim ve denetim kurulu üyeleri, sivil toplum temsilcileri ve izleyiciler katıldı.

       Başkan Küçükkayalar, törende yaptığı konuşmada, ÇEK 12. Eğitim Ödülü'nün verildiği bu anlamlı gecede hep birlikte olunmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

       3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan yasaların, devrimlerin gerçekleşmesinde altyapıyı oluşturduğunu anlatan Küçükkayalar, her şeyin temelinde eğitim olduğu düşüncesi ile kurulan ve çalışmalarını bu felsefe ile sürdüren Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin tüm eğitim kurumlarının başında 3 Mart ibaresi bulunduğunu, her yıl verilen eğitim ödül törenlerinin de bu tarihte yapıldığını anımsattı.

       94 yıllık süreçte eğitim ve öğretim ile ilgili önemli bir yol alınmasına rağmen, hala atılması gereken çok adım, kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunun altını çizen Küçükkayalar, bazı konularda ilerleyeceğimiz yerde geri gittiğimize işaret etti.

      Küçükkayalar, çağı yakalayamayan, ülkemizi ileri, götüremeyen eğitim programlarının, PISA sınav sonuçları ve tüm çıplaklığı ile gözler önüne serildiğini vurguladı.

      Bilim insanlarına sanatçılara değer verilmediğini, karşıt düşünceye saygı duyulmadığını, ortak paydalarda buluşulamadığını, düşünen, sorgulayan, spor ve sanatla yoğrularak sosyalleşmiş, takım çalışmasına yatkın, tasarımcı, yaratıcı, proje üretici bireyler yetiştiren, çağdaş bir eğitim sistemi oluşturulmadığının altını çizen Küçükkayalar,  şöyle devam etti:

      "'Anaokulundan Üniversiteye...' hedefiyle yola çıkan ve bu yıl 23. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, dün olduğu gibi yarınlarda da, geleceğin aydınlık Türkiye'sine çağdaş, laik, demokrat, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı aydın insanlar, özgür düşünen bireyler yetiştirerek katkıda bulunmayı sürdürecektir."

      Küçükkayalar, ÇEK'in sosyal sorumluluk projeleri "Kır Çiçekleri Okusun Diye"ve "ÇEK(İ)MECE" ile AR-GE merkezi ÇEK İnovasyon Reform Geliştirme Merkezi (ÇEKİRGEM) hakkında bilgiler verdi, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren de ilkokul birden lise son sınıfa kadar "kodlama" eğitimi verileceğini açıkladı.

     "ÜLKEMDEN ALDIĞIM İLK ÖDÜL"

     Program yoğunluğu nedeniyle törene video ile katılan Prof. Dr. Selçuk Şirin, 20 yıldır eğitim üzerine araştırmalar yapmasına karşın, Türkiye'den eğitim üzerine aldığı ilk ödül olması nedeniyle teşekkür etti.

     Eğitim alanında yaptığı çalışmalarını babası başta olmak üzere ıssız dağ başlarında bir hayalin peşinde koşan öğretmenlere adadığını kaydeden Prof. Dr. Şirin, şunları söyledi:

     "Dünyanın şu an eğitim alanında geldiği en son noktanın en ileri noktasının tohumları Anadolu'da atıldı. Mustafa Kemal Atatürk ile başlayan Hasan Ali Yücellerle devam eden süreç... Köy Enstitüleri, bizim bildiğimiz en iyi eğitim modelini uygulayan eğitim modelini uygulayan kurumlardır. 1995 yılında kurulan ÇEK de bu modelin en iyi uygulayıcılarından.

       STK'ların kooperatifleşmesini çok önemsiyorum. İlk eğitim kooperatifi olarak hikâyenizi Türkiye'ye çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bu, hem sizlerin hem de benim görevim. Gelin hep birlikte bu hikâyeyi anlatalım. Bunu kendi adıma görev kabul ediyorum.

      Araştırıp biraz daha öğrenmek istiyorum sizleri. Bunun hayali benim umudum. Türkiye'nin her noktasında sizlerle birlikte Köy Enstitülerinde başlayan ruhu çoğaltabileceğimize inanıyorum. . Bu onurlu ödüle beni layık gördüğünüz için çok teşekkür ediyorum."

      Konuşmaların ardından sanatçı Pınar Ayhan Orada Duruverseydi Zaman (Kemal) isimli müzikali sahneledi. Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamından kesitler sunan oyun, salonu hınca hınç dolduran izleyicilere duygulu anlar yaşattı.

    Oyunun bitimiyle birlikte izleyiciler, Pınar Ayhan ve ekibini dakikalarca ayakta alkışladı. Muhteşem gece, ÇEK Başkanı Buğra Küçükkayalar, Pınar Ayhan'a çiçek ve plaket takdimiyle sona erdi. 

Fotoğraflar